Het gaat niet over seks

Mag je jezelf zijn in de jeugdzorg? Ook als je lesbisch, homo of bi bent? gay-closet
Een homoseksuele groepswerker vertelde ons dat hij altijd dacht dat hij in een land woonde waar homoseksualiteit geaccepteerd is, maar dat in de groep is gebleken dat dit toch niet echt het geval is: je mag homoseksueel zijn, zolang het maar niet te zichtbaar is. Vorige week presenteerden wij de resultaten van ons onderzoek ‘Het gaat niet over seks’ op het Midzomergracht Festival. Hier vertel ik over een paar van die resultaten…

Homoseksualiteit
Meerdere groepswerkers vroegen bij binnenkomst “het interview gaat over seks he?”. Door vrijwel elke groepswerker werd ook veel verteld over seksualiteit en seksuele voorlichting. Nou neem ik het ze niet kwalijk dat ze bij homoseksualiteit meteen denken aan seks (want hey, wie houdt er niet van een goede anus grap?), want ‘seks’ komt nou eenmaal letterlijk in het woord voor. Maar waarom zou er meteen aan seks moeten worden gedacht? Gaat homoseksualiteit niet over verliefd worden? Over jezelf mogen zijn? En daarmee ook over acceptatie en tolerantie van diversiteit?

gay-joke

Take you to a gaybar!
We hebben veel verhalen gehoord over jongeren en homoseksualiteit. Jongeren die homo’s ‘vies’ en ‘niet stoer’ of juist interessant vinden, en lesbiennes die niet worden geaccepteerd of juist geil gevonden worden. Er waren ook jongeren die met een homo mee naar de gaybar gingen, omdat ze dit wel leuk en interessant vonden.

Homo’s in GTST
Veel jongeren die Goede Tijden Slechte Tijden kijken, blijken door de homo’s in de serie, homoseksualiteit makkelijker te accepteren. (Wie had ooit gedacht dat die serie iets goeds zou doen voor de maatschappij?) “De eerste keer denken ze ‘wat raar’ en de tweede keer weten ze niet beter”, vertelde een groepswerker. Hetzelfde wordt gezien bij jongeren die iemand kennen die homoseksueel is (bijv. een buurman of tante). Onbekend maakt onbemind, maar bekend maakt ook bemind.

gay-joke

Doe maar normaal
De groepswerkers vinden homoseksualiteit normaal en het wordt dan ook geaccepteerd. Jongeren moeten kunnen zijn wie ze zijn. Maar wat als je denkt dat een jongere misschien homo of lesbisch is? Maak je het dan bespreekbaar of laat je het hem/haar zelf uitvogelen? Eigenlijk wisten groepswerkers niet zo goed wat ze dan het beste konden doen.
Zo ook de vraag: Wat doe je met een jongen die hakken wil dragen? Of een jongen die zijn vriendje wil laten logeren? Sta je dit toe? Verbied je dit? Gelden er nu andere regels dan wanneer het heteroseksuele jongeren betreft?
In de logeersituatie werden uiteindelijk geen andere regels opgesteld. Maar jongens met hakken? Of nepwimpers? Of jongens die songfestivalliederen zingen?? (jaa, da’s pas bad ass..). Dat wordt toch wel ‘erg overdreven’ gevonden. Die jongens moeten ‘gewoon normaal’ doen, vertellen de groepswerkers. Dus dit soort gedrag wordt dan ook beperkt of verboden.

gay-joke

Feeling like a celebrity
Mag je dan wel echt jezelf zijn, kan je je afvragen. Dat was dan ook waar onze presentatie op het Midzomergracht Festival over ging: Jezelf zijn als lesbienne, homo- of biseksuele jongere in de jeugdzorg, kan dat? En is tolerantie van homoseksualiteit voldoende, of is acceptatie ook nodig in de jeugdzorg? Een panel van professionals discussieerde over verschillende stellingen, aan de hand van onze onderzoeksresultaten. Het was een ontzettend leuke avond! Na afloop is er veel over getwitterd en geschreven en voelde ik me helemaal als een celebrity. En nog leuker: er komt vervolgonderzoek! Ons onderzoek blijft dus niet liggen, er wordt wat meegedaan. Super vet!

feeling like a celeb

Spelletje spelen
We hebben niet alleen onderzoek gedaan, maar ook een spel gemaakt! Samen Anders is een diversiteitsspel dat groepswerkers met jongeren kunnen spelen. Een laagdrempelig middel om in gesprek te gaan over de thema’s: seksuele diversiteit, gender, religie, cultuur, klasse en wonen in de hulpverlening. Het spel bevat 86 stellingen. Over seksuele diversiteit en gender zijn dit bijvoorbeeld: “Iedereen is wel een beetje bi”, “Een Marokkaan kan geen homo zijn”, “Ik vind het stoer als een jongen hakken aan durft te trekken” en “Meisjes die met auto’s spelen, worden later lesbisch”. Er zitten zowel stellingen bij vanuit vooroordelen als vanuit acceptatie van diversiteit.

Het spel is gemaakt voor jongeren in de hulpverlening, maar eigenlijk ook heel leuk voor andere mensen. Ik heb het zelf al gespeeld met vriendinnen, en ook mijn vriendje was erg enthousiast. Het spel kan je gratis downloaden!

gay-joke

Dit waren een paar van de resultaten. Nieuwsgierig naar meer? Je kan nog veel meer interessante resultaten vinden in ons rapport ‘Het gaat niet over seks‘.

Meer lezen? Interessante links:

COC: Debat en presentatie onderzoek jeugdzorg.

RTV Utrecht: Jeugdzorgers vinden homoseksualiteit prima.

Nederlands Jeugdinstituut: Alvast een beetje info over het vervolgonderzoek!

Movisie: Ons onderzoeksrapport ‘Het gaat niet over seks’ en spel ‘Samen Anders’ downloaden.

Iedereen is anders: Seksuele diversiteit in de jeugdzorg.

Someecards: De someecards in dit blog heb ik gevonden of gemaakt op someecards.com

facebook

Advertisements

4 thoughts on “Het gaat niet over seks

  1. Pingback: Happy Days 33-64 | Anna Naomi

  2. Pingback: In 2014… |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s