Waarom mannen overal een probleem van maken

Volgens mannen maken vrouwen overal een probleem van. Gelukkig is dit niet waar: dit doen mannen helemaal zelf. Ik beschuldig niet, ze kunnen er namelijk niks aan doen. Zo zit het in elkaar…

mannen

Mannen herkennen zich in dit scenario:
Je/een vrouwelijke vriendin vertelt dat ze het ontzettend druk heeft op haar werk. Ze moet dat rapport nog schrijven, maar heeft ook een deadline voor een project, en loopt daarom de hele dag van hot naar her. Dan komt die ene stomme collega ook nog eens de hoek om kijken, vertelt ze. Ze vindt dat hij flauwe opmerkingen maakt, en hij doet zijn werk trouwens ook heel slordig. Je vindt het vervelend voor je vriendin, en wil haar geruststellen. Misschien kan ze eens iets tegen die collega zeggen over zijn slordigheid? En je hebt nog wel tips voor die volle planning. Je vriendin reageert geïrriteerd en zegt dat dat allemaal niet hoeft. Andere oplossingen neemt ze ook niet aan. Ja, wat wil ze dan?!

Vrouwen herkennen zich in dit scenario:
Je komt thuis van school of werk en hebt vandaag een stomme situatie meegemaakt. Je wil even je verhaal kwijt en je frustratie uiten, dus vertel je erover aan je/een mannelijke vriend. Net wanneer je het idee hebt lekker te kunnen spuien, draagt de man allerlei oplossingen voor. Dingen die je moet zeggen of acties om te ondernemen. Wat is dit nou weer? Je hoeft helemaal geen plan te maken om dit aan te pakken, je wil gewoon even je verhaal kwijt! De situatie is al voorbij, waarom moet je er nog van alles aan doen? Wat een zeur…

Verschil in denken
Vrouwen en mannen denken anders. Mannen denken oplossingsgericht, terwijl vrouwen zich richten op het denkproces: gedachten, gevoelens en reacties.

Vrouw: Wanneer een vrouw iets deelt, wil zij haar gedachten en gevoelens kwijt, en (mogelijk) weten hoe de ander hierover denkt. Een vrouw reageert op een verhaal door de ander te bevestigen of een andere mening te geven. Zo zetten vrouwen elkaar aan het denken. Dit werkt voor hen prettig omdat zij zich dan begrepen en gewaardeerd voelen.

Man: Mannen houden zich niet zo bezig met dit hele proces, zij richten zich op begin en eind: probleem en oplossing. Als er nog geen probleem bestaat, hoeft niet over gepraat te worden. Wordt er dus wel gepraat? Dan moet er gezocht worden naar een oplossing. Voor hen is dit de manier om informatie te verwerken.

mannen en vrouwen

Miscommunicatie
Er is niks mis met beide denkprocessen, maar het maakt mij wel duidelijk waar het in de communicatie mis kan gaan: Terwijl de vrouw slechts haar gedachtestroom wil delen, zoekt de man naar het probleem in het verhaal. Hij biedt hier oplossingen voor aan, terwijl de vrouw hier helemaal niet naar op zoek is. Zij ziet ten slotte geen probleem, maar wil slechts spuien. De vrouw raakt geïrriteerd van alle oplossingen die zij ineens moet uitvoeren, terwijl de man haar alleen wil helpen. De man snapt niet waarom ze geïrriteerd raakt en alle oplossingen afwijst. Resultaat: de vrouw vindt dat de man zeurt, de man vindt dat de vrouw zeurt.

Conclusie
De denkwijze van de man zorgt ervoor dat hij in een verhaal het probleem zoekt. Ook wanneer er helemaal geen probleem is (volgens de vrouw). De man maakt dan dus van niks een probleem. Hij bedoelt het goed wanneer hij de vrouw helpt door oplossingen aan te dragen (vrouwen: denk hieraan). Maar vrouwen hebben dit niet nodig als zij geen probleem zien. Ze zijn meer geholpen met een luisterend oor en een instemmend praatje.


Bronnen: plaatje 1 | plaatje 2

Note: Over dit verschil in denken wordt geschreven in het boek “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus”. De auteur van dit boek, John Gray, is psycholoog en gezins- en relatietherapeut. Ik heb verder geen wetenschappelijk artikel over dit onderwerp kunnen vinden. Natuurlijk zal het denkverschil in de praktijk wat minder zwart-wit zijn, iedereen is ten slotte anders.

facebook

Advertisements

9 thoughts on “Waarom mannen overal een probleem van maken

  1. Erg leuk om te lezen. Denk dat het ook bij veel stellen klopt. Wij hadden zulke boeken bij het trouwen gekregen. Ik heb ze nog niet gelezen mijn man wel. Hij zegt dat vaak de dingen die beschreven worden heel herkenbaar zijn. Leuk artikel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s