The Bechdel Test

Ooit van de Bechdel test gehoord? Het is een test die gebruikt wordt om de representatie van vrouwen in een film te beoordelen. Er zijn maar drie eisen waaraan de film moet voldoen:
1. Er moeten minstens twee vrouwen in de film zitten die een naam hebben.
2. Die vrouwen moeten in de film een gesprek met elkaar hebben.
3. Het gesprek moet over iets anders gaan dan een man.
Niet heel moeilijk zou je denken, zulke situaties komen de hele dag voor. In films blijkt dat echter TOTAAL niet het geval te zijn.

Dat films als Lord of the Rings of Star Wars (waar het verhaal nou eenmaal om mannen draait) de test niet halen, zal je niet verbazen. Maar ook films waar vrouwen grote rollen hebben, halen de test lang niet altijd. Zo halen niet eens alle Harry Potter films de test (bron). Ook de meeste Disneyfilms, waar het verhaal vaak om de vrouw draait, halen de test niet. En dat vind ik misschien nog wel het stomste.

Nog steeds worden vrouwen in veel kinderfilms (Disney en Pixar) afgebeeld als mensen zonder sociaal leven. Het imago van de vrouw verandert wel: van hopeloos (en nutteloos) tot sterke, zelfverzekerde vrouwen die iets kunnen bereiken in het leven. Daar zijn we allemaal al heel blij mee. Films als Rapunzel, Brave en Frozen, waar vrouwen trouwens ook met elkaar praten. Toch vind ik ook die films alsnog niet compleet. Ik zou zelf een vierde punt aan de Bechdel test toevoegen.

Met films die de Bechdel test halen, is het namelijk vaak zo dat de enige opties die een vrouw heeft om met een andere vrouw (over iets besides men) te praten…

met familie is

bechdel test familie

of met de slechterik.
(of familie die ook de slechterik is).

disneyvillans

Ja, hallo! Fijn dat een moeder eens een keer niet pure evil blijkt te zijn en dat je als zusjes blijkbaar (goh, who would have known!) elkaar steunt, maar dat voldoet toch niet aan een gezond sociaal leven? Hebben vrouwen dan geen vriendinnen om mee op te trekken? Komen ze zelfs op straat nooit een vrouw tegen om even mee te babbelen zonder dat ze direct vergiftigd of met de dood bedreigd worden? Apparently not.

Als ik deze vierde regel aan de Bechdel test toevoeg, kan ik maar drie kinderfilms bedenken die er wel aan voldoen: The Incredibles, Robin Hood en Doornroosje. Oké, misschien mogen enkele films als spek en bonen, omdat daarbij de familieleden in elk geval geen mes in elkaars rug zouden steken. (Tsjah, en moet je het meetellen als de vrouw gesprekken voert met een theepot…?).

Nu de stap is gemaakt naar heldhaftige vrouwen met fijne familiebanden, hoop ik dat ook de stap kan worden gemaakt naar vrouwen die buiten hun comfortzone van ‘thuis’ treden om vriendschappen te sluiten met andere vrouwen, zonder daarmee hun leven drastisch in gevaar te brengen. Net zoals de mannen dat doen.

disneymen

PS. Kan jij nog Disney- of Pixarfilms bedenken die aan de vier regels voldoen?


facebook

Advertisements

6 thoughts on “The Bechdel Test

  1. Ik heb altijd zoiets van ‘joh, leuk dat die test bestaat, maar de films worden er niet beter or slechter van. En in het kader van die test: Afleveringen van Buffy the Vampire Slayer slagen er best wel vaak voor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s